A shea vaj a hagyományokban és a művészetekben

A shea vaj őshazája Togo, innen indult útjára ez a csodálatos készítmény. Afrikában minden csoportnak megvan a saját kifejezése a shea fára és a shea vajra is. A kabolik nyelvén a vajat oyinak, a fát eggi-oyinak hívják. Ismerve a shea vaj kultúrájának fontosságát és gyógyászati hasznosítását, Közép-Togo számára fontos szerepet játszik, mivel ebben a régióban igen értékes természeti forrás. A shea vaj fontos étkezési és kozmetikai olaj és mélyen beágyazódik az afrikai etnikai csoportok különböző szertartásos gyakorlataiba.

A fulani csoport például a sheavajat az esküvői szertartás előtt és alatt is használja. A menyasszony már három hónappal az esküvő előtt elkezdi kenegetni a bőrét sheavajjal, hogy az tökéletes legyen. Csak olyan shea vajat használhat, melyet édesanyja vagy más női hozzátartozója saját kezűleg készített. A vőlegény is használ sheavajat, hogy felkészüljön az esküvőre.

togo-no-shea-vaj

A shea vajat más gyógynövényekkel együtt a mellére keni, hogy felkészüljön a rituális korbácsolásra, amit majd el kell viselnie. A menyasszony szülei a vőlegény mellére 30 ostorcsapást mérnek. Ha a vőlegény a gyengeség jeleit mutatja a rituálén, akkor a szülők nem fogadják el őt és meg kell várni a következő évet, amikor ismét megpróbálhatja. Ez a rituális korbácsolás súlyos zúzódásokat és sebeket eredményezhet a vőlegény mellkasán, így később a sheavajhoz erdei mézet kevernek, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A szertartás célja annak tesztelése, hogy mennyire szereti a vőlegény a menyasszonyát, hogy hajlandó-e érte elviselni a fájdalmat. A vőlegény így bizonyítja a menyasszony szüleinek, hogy a lány biztonságban lesz és ő mindent meg fog tenni, hogy megvédje őt.

A shea vaj Togo mindennapjainak is része. Az emberek az Okalakun fennsíkon saját otthonukban készítik el a sheavajat. A shea vajat agyaggal gyúrják össze és ezt téglává formázzák. Az emberek úgy vélik, hogy ebben a régióban a termeszek nem szeretik a shea vaj illatát, így ha abból építik házaikat, akkor képesek őket távol tartani. Ez a megelőzési mód nagyon hatékonynak bizonyult és elterjedt az egész környéken. Agyagos, sheavajas téglákat használnak fel a kukorica, köles és jamgyökér tárolására alkalmas magtárak építésekor, mivel ezek nagyon érzékenyek a termeszekre. 

A tégla melléktermékét, a piros folyadékot művészi célokra is felhasználják. Miután a sheavajat összegyűjtötték, a maradék vörös vizet három hétig (vagy akár tovább is) hagyják ülepedni. A shea víz így koncentrálódik és vastag piros paszta lesz belőle. Ezt a pasztát agyaggal keverve a padlók és a falak dekorálására használják. A shea pasztával rajzolnak számokat és képeket a falakra. Ez a természetes festék nagyon gazdaságos, mivel az ipari festéket itt nem tudják megfizetni és ráadásul kémiailag is igen veszélyes.

Togóban a shea vaj szorosan kapcsolódik a női feladatokhoz. Ennek következtében a sheavaj esélyt ad a nőknek, hogy szocializálódjanak, hogy összeüljenek és megbeszéljék a családi gondokat és tanácsot adjanak egymásnak. A sheavaj készítése szinte teljes mértékben női munkának számít, így nyugodtan megbeszélhetik az aktuális dolgokat. A sheavaj készítése igazi csapatmunka: 3-6 nő veri a shea kerneleket ugyanabban az időben, mivel ez egy nagyon fárasztó munka, így folyamatosan váltják egymást. Hogy gyorsabban teljen az idő, közben pletykálkodnak vagy énekelnek.

A sheavaj így nyújthat a nők számára gazdasági stabilitást és gazdasági egyenlőséget a családon belül. Azok is nők, akik a sheavajat a piacra viszik és eladják. A megkeresett pénzt később vásárlásra, háztartási cikkek, tankönyvek, élelmiszerek és más alapvető dolgok beszerzésére fordítják. Egész Togóban a nők nemcsak férjük keresetétől függnek, itt nagyobb szabadságot élveznek, mivel saját maguk is kereső emberek.

A shea vajat ők gyógyításra és főzésre is felhasználják. A száraz évszakban sarkuk könnyen felrepedezhet és vérezni kezdhet, de ha sheavajat használnak, akkor ez a probléma megszűnik. A sheavajjal megelőzik, hogy a köldökzsinór túl gyorsan kiszáradjon és vérezni kezdjen. A sheavajat szappankészítésre is használják. De főzésre is előszeretettel alkalmazzák.

Shea vajak itt

MM Gold Shea vaj 100ml -sheavaj

MM Gold Shea vaj 100ml - sheavaj

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 2825 Ft
Megnézem
Népszerű

Shea vaj 1000 ml(MosóMami Kft.)

Shea vaj 1000 ml (MosóMami Kft.)

A 100 %-ban természetes, finomítatlan shea vaj Észak-Ghána területéről, ökológiai termőhelyről származik. A Fair Trade (méltányos kereskedelem) irányelvei szerint készült bevizsgált termék.

Ár: 8510 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!