Shea vaj

Érdekességek a shea vajról

(0/0)

A shea vajat már évszázadok óta használják az afrikai kontinensen, története és kultúrája Nyugat-Afrika erdős szavannáiról ered. A shea vaj szinte az összes afrikai történelmi dokumentumban szerepel, beleértve Kleopátra egyiptomi írásait is, melyek megemlítik, hogy a lakóikat agyag edényekben tárolt sheavajjal látták el kozmetikai felhasználásra. A királyok halotti szarkofágjai kezdetben faragott sheafából készültek.

szavanna-afrika

A sheavaj előállítása a nők feladata. Ők azok, akik összegyűjtik a mezőkön és a szavannákon szétszóródott magokat. Miután vajat készítettek belőle számos dologra felhasználják: a nyálkahártyák gyulladásait csökkentik, a ficamokat, ízületi gyulladásokat gyógyítják vele, főznek vele és a lámpákat is ezzel égetik. A csecsemők köldökzsinórjának gyógyításához és a körülmetéléshez is felhasználják. Védő, puhító tulajdonságai a világ legértékesebb bőrápolójává teszik ezt az anyagot. A sheavaj az egyik fő összetevője a saját készítésű szappanjaiknak, melyet a bőrre és a hajra közvetlenül alkalmaznak, hogy megvédje őket a kiszáradástól a mostoha afrikai környezetben. A tudományos megfigyelések igazolták, hogy az 1940-es években fellépő bőrbetegségeket is sheavajjal gyógyították az afrikai népek.

A legújabb klinikai vizsgálatok szerint a sheavaj védi a bőrt a környezet káros hatásaitól és a káros UV sugárzástól is. Segítségével megelőzhető a ráncok kialakulása és kezelhető vele az irritált és repedezett bőr is. Bizonyos bőrbetegségek kezelésében is nagyon hasznosnak bizonyult.

A shea vaj fontos természeti erőforrása a szavannai nemzeteknek. Ma már Európában is egyre népszerűbb ez a termék. A sheavajat a kakaóvaj helyettesítésére vásárolják meg, de a kozmetikai cégek is előszeretettel használják. Sajnos azonban sokszor előfordul, hogy az európaiak maguk akarják előállítani a sheavajat, azonban a kémiailag kinyert sheavaj nem tartja meg az összes gyógyító és hidratáló tulajdonságát, ezért mindig csak megbízható forrásból vásároljuk meg ezt a terméket.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).