Shea vaj

Mi az a shea vaj?

(0/0)

A shea vaj egy enyhén sárgás vagy elefántcsontszínű zsíros krém, amit az afrikai sheafának (Vitellaria paradoxa) a terméséből állítanak elő. A shea vajat széles körben alkalmazzák bizonyos kozmetikai termékekben, mint hidratáló vagy testápoló összetevők. Ugyanakkor a shea vaj ehető is, így számos élelmiszer készítményben is megtalálhatjuk, főleg Afrikában. Sokszor van az is, hogy bizonyos csokoládégyárak is használnak shea vajat más olajokkal keverve, hogy helyettesítsék a kakaóvajat, mivel az ízük igen hasonló.

Az angol shea szó egyébként a s'í mali nyelvjárású kifejezésből ered és magát a shea fát jelenti. A francia neve (karité) a szenegáli nyelvjárás ghariti szavából ered.

afrika-shea-vaj

A tiszta, finomítatlan shea vaj a vadon élő sheafa szétszórt magjaiból nyerhető ki, melyeket főként Közép- és Észak-Togo erdős szavannáiról, mezőiről gyűjtenek be. A kozmetikai ipar csak nemrégiben fedezte fel a shea vaj hidratáló és gyógyító tulajdonságait, viszont az afrikai farmakológiának már évszázadok óta meghatározó összetevője a shea vaj.

A shea vaj számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, hagyományosan használják a nyálkahártya gyulladásának csökkentésére, a ficamok, ízületi gyulladások kezelésére, a csecsemők köldökzsinórjának elvágásához, a haj- és bőrápolásban, étolajként és a lámpákban is. Védő és bőrpuhító tulajdonságainak köszönhetően a shea vaj a legértékesebb bőrápoló. Togóban a sheavajat a bőr és a haj hidratálására és a fekete szappan elkészítésére használják.

A hidratáló és gyógyhatású, finomítatlan shea vaj rengeteg gyógyító összetevőt tartalmaz, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és egy egyedülálló aktív hidratálót is. A kőolaj alapú hidratálókkal ellentétben, a shea vaj valóban visszaállítja a bőr természetes rugalmasságát. A shea vaj lehetővé teszi a bőr számára, hogy az kinyerje a levegőből a nedvességet, ennek eredményeképp lágyabbá válik a bőr és hosszabb ideig marad hidratált. Ezenkívül a shea vaj természetes fényvédő tulajdonságokkal és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).